Ondskan

Läste ut Ondskan nu när jag var I Kalmar, och den boken släpptes 1981 och filmatiserades 2003. Enligt Guillou själv så är den delvis en självbiografi. Boken handlar om Erik Ponti, en 16-årig som är en ligist/lymmel/gangster/ofta i slagsmål osv. Den utspelar sig på 1950-talet, Erik blir misshandlad hemma av sin styvfar, det är kaos i skolan osv osv. Han blir relegerad från allmänna läroverket och blir skickad till ett internat, Stjärnsberg (som sägs vara baserad på Solbacka, där Guillou själv gick). Erik vill börja ett nytt liv utan våld och allt det där, men på Stjärnberg sker pennalism – kamratuppfostran. Dock är det mer som tortyr, vilket gör det svårt för Erik (och alla de andra som blir utsatta för det), med tanke på att han ville komma ifrån gamla vanor med våld och allt det där.

Boken är relativt bra, dock rätt seg emellanåt. Dessutom är den skriven i talspråk (dom, mej, sej, dej och allt det där) vilket jag inte gillar. Den är väldigt intressant och om det är sant det som står i boken, så är det ju ytterst vidrigt att folk (*host* män *host*) kan bete sig såhär hemskt. 
Jag har sett filmen två gånger; en gång innan jag läste boken och en gång nu idag. Jag tycker faktiskt att filmen är bättre, men det finns massa i boken som inte stämmer överrens med det i filmen. Varken filmen eller boken hade klarat Bechdeltestet (fick för mig att det hette Béchameltestet, please don’t judge me) så det suger ju. Bechdeltestet är att en film måste uppfylla tre kriterier; 1. Det måste finnas minst två namngivna kvinnliga rollfigurer, 2. Som pratar med varandra och 3. Pratar om något annat om män. Eriks mamma har ju ett par repliker, samt Marja (”den finska kökshoran” som hon kallas utan några manshaggor) men de pratar nästan alltid om Erik/Eriks styvfar/Marjas bror och de pratar inte med varandra. 

Bild

3/5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s